♥ Lavendel, Wol & DIY
♥ Duurzaam en zelf gemaakt
♥ Gratis levering vanaf €45
♥ Verzending binnen de EU

Hoe lavendelolie distilleren

Vandaag ga ik lavendelolie destilleren. Vorig jaar heb ik in Nederland een workshop lavendelolie destilleren gevolgd. Sindsdien maak ik sinaasappelolie van biologische sinaasappelschillen, muntolie en oregano-olie. Maar nog geen lavendelolie.
hoe lavendelolie destilleren

lavendeloogst
lavendeloogst in de Alpujarras

In totaal heb ik ongeveer 2,5 kilo gedroogde lavendelbloemen die ik kan gebruiken om lavendelolie te destilleren.

De opbrengst overtrof alle verwachtingen.

Ik wil niet alles gebruiken, maar dat is geen probleem want niet alles past in mijn destilleerketel. Ik heb een kleintje van 12 liter. Het idee is om het plantmateriaal stevig in de pan te drukken.

Als je geen destillatieketel hebt, maar toch je eigen lavendelolie wilt maken, is er nog een andere optie. Dit is het inleggen van lavendel in een basisolie. Hier kun je lezen hoe je dat kunt doen.

hoe lavendelolie destilleren
Mijn 12 liter destilleerketel

Met een dubbele verhoging in de pan – om de inhoud nog kleiner te maken – ging er met moeite 680 gram lavendelbloemen in. Dat was veel minder dan ik dacht. Maar de opbrengst overtrof alle verwachtingen.

Ik dacht al dat het een lavandin was en dat blijkt uit de opbrengst van 7,1% olie.

Handboek voor makers van etherische oliën

In het handboek voor makers van etherische oliën van Bettina Malle en Helge Schminckl lees ik dat bloemen van lavandula angustfolia een opbrengst hebben van 2,5 tot 3% en lavandin 3 tot 5%. De 7.1 is dus buitensporig hoog.

Behalve 48,7 gram lavendelolie, leverde de 680 gram gedroogde lavendelbloemen me ongeveer 1,5 liter hydrolaat op. Bovenal ruikt het erg lekker. 🙂 Op een later tijdstip zal ik de oogst van mijn eigen lavendel analyseren. Voorlopig is de olie genoeg om mijn eigen zeep en badzout te maken.

hoe lavendelolie destilleren
bijna 50 gram lavendelolie en 1,5 liter hydrolaat van 680 gram gedroogde bloemen

Hoe destilleer je lavendelolie?

  1. Op de bodem van de destillatieketel wordt een soort zeef gebruikt om het plantmateriaal van het water te scheiden. De stoom van het kokende water drukt zich door de zeef en het plantmateriaal omhoog en neemt de olie uit de bloemen mee.
  2. Vul de pan met water tot net onder de zeef. Het plantmateriaal mag niet in het water staan.
  3. Vul de pan vervolgens van zeef tot de rand met lavendelbloemen, zeer stevig aangedrukt.
  4. Sluit daarna de ketel en sluit de slangen aan voor de koeling.
  5. Terwijl de ketel opwarmt, hou je de koeling in de gaten. Het koelwater moet lauw zijn, maar niet te heet. Ik moet nog steeds een manier vinden om het koelwater te koelen zonder water te verliezen. Nu moet ik het hete water eruit halen en koud water toevoegen. Dit moet efficiënter kunnen.
  6. Zodra de temperatuur boven in de ketel oploopt tot ongeveer 97 graden Celsius, loopt er hydrolaat met olie uit de ketel. Ondertussen zet ik een rij goed schoongemaakte flessen of glazen klaar en je kunt duidelijk zien dat de eerste hoeveelheid de meeste olie bevat. De olie ligt in een gele laag bovenop het hydrolaat.
  7. Na ongeveer een uur waren mijn flessen op en ben ik gestopt. Henk Ploeger van In de koperen ketel zegt dat je er twee uur mee door kunt gaan, maar ik was een beetje bang dat het water in de ketel opraakte. (De hoeveelheid water die ik erin doe, moet ik de volgende keer afmeten.) Die vrees bleek ongegrond, er zat nog genoeg water in. Maar mijn flessen waren op en ik dacht te ruiken dat de geur van het hydrolaat minder intens werd. Dus nog steeds een goed moment om te stoppen.
  8. Een voor een heb ik de inhoud van de flessen in de Byzantijnse vaas gedaan om de olie van het hydrolatum te scheiden. De olie drijft boven op het hydrolaat, wat je op deze foto duidelijk kunt zien.

Lees meer over het maken van je eigen zeep, bad scrub of oliën

Byzantijnse vaas om de olie van het hydrolaat te scheiden
Byzantijnse vaas om de olie van het hydrolaat te scheiden

Workshops distilleren in Gilze, Nederland

Esssential.blue lavendel in verschillende kleuren
Essential.blue gedroogde lavendel sinds 2020 te koop, indien beschikbaar

Ik beloof niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Maak jij al je eigen essentiële olie? Vertel me over je ervaringen hieronder. Ik ben benieuwd!

Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet gepubliceerd