♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoeken

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Hoe kom je af van invasief onkruid in de ecologische landbouw?

Uiteraard worden in de biologische land- en tuinbouw geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Maar hoe kom ik af van invasief onkruid op de lavendelboerderij?
hoe kom je af van akkerwinde

Uiteraard worden in de biologische land- en tuinbouw geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Maar hoe kom ik af van invasief onkruid op de lavendelboerderij?

hoe kom je af van invasief onkruid, het ziet er mooi uit, maar akkerwinde is heel agressief.
akkerwinde, zeer invasief

Nieuwe innovatieve methoden om invasief onkruid te bestrijden

Overal waar de wet bepaalt dat geen bestrijdingsmiddelen meer mogen worden gebruikt, worden nieuwe innovatieve methoden ingevoerd om onkruid ecologisch te verwijderen. Je kunt machines gebruiken, die het onkruid met hete stoom of heet water tot in de wortel aanvallen. Het wieden zelf, met de schoffel of met heet water, is niet noodzakelijk een vervelend karwei, maar wel wanneer het gaat om een grote oppervlakte en een zeer invasief onkruid.

Geen onkruid zo hardnekkig als de akkerwinde

Geen onkruid groeit zo snel en is zo hardnekkig als akkerwinde denk ik. De plant heeft een uitgebreide worteltak die tot 10 meter diep kan gaan. En elke individuele plant windt zich om de de stengel van de lavendel. Mijn land heeft helaas veel akkerwinde.

Diepploegen en de grond kaal laten is een methode die hier wordt gebruikt. Ik vermoed dat de plant zich alleen maar zal vermeerderen. Bovendien is het slecht voor de biodiversiteit en kan het tot erosie leiden.

Overal waar water is, verschijnt de akkerwinde. Ik ben er vrij zeker van dat de zaden binnenkomen via de irrigatiekanalen (asequias) hier in de Alpujarras.

hoe kom je af van invasief onkruid. Zaden van de akkerwinde verspreiden zich via irrigatiekanaal.
akkerwinde naast een Alpujarra asequia

Bloemen plukken om te voorkomen dat de zaden verspreiden

Akkerwinde bloeit in de zomer onmiddellijk na het irrigeren. Ik pluk die bloemen op mijn land waar mogelijk, om te voorkomen dat ze nog meer zaden verspreiden. En ik laat zelfs geen dode plant op mijn land, want de zaden rijpen dan alsnog. Denk ik.

Gelukkig kunnen pas ontkiemde zaden gemakkelijk worden verwijderd door onkruid te wieden. Het diepe wortelsysteem is een ander verhaal. Dat raakt niet uitgeput. Ook stoom of kokend water komt niet zo diep.

Waar andere planten sterven door pesticiden, komt de akkerwinde gewoon terug en nu zonder concurrentie

Buren gebruiken pesticiden. Dat lijkt een optie op de korte termijn, maar op de lange termijn is het erg slecht. Waar andere planten afsterven, keert de akkerwinde gewoon terug. En dan heb je net de concurrentie gedood.

Mulchen van de grond, dus bedekken met compost of stro, is evenmin een oplossing. Juist van onder de mulch komen ze nog harder naar buiten dan elders.

Dus kwam ik op het idee van zwart landbouwplastic

Zwart plastic is een toegestane methode in de biologische land- en tuinbouw. Het zwarte plastic warmt de grond op en onkruid sterft af omdat er geen fotosynthese is zonder licht.

zwart plastic op mijn land om invasief onkruid te bestrijden

Niets doen maakt het probleem groter en groter

Plastic draagt bij tot de klimaatverandering en plastic in zee is een ramp. Zie mijn blog over plastic. Het is niet makkelijk om alles goed te doen. Maar niets doen of langer wachten is geen optie, want het wortelsysteem groeit razendsnel.

Dus ging ik op zoek naar plastic dat al gerecycled was en opnieuw gerecycled kan worden. Na 1 maand was al het onkruid onder het plastic dood, behalve de akkerwinde en een andere hardnekkige soort. Waar ik mijn eerste 40 lavendelplanten plantte, was het plastic maar twee maanden aanwezig en dat was duidelijk te kort. Ik moet daar nog steeds elke dag wieden.

5 maanden later is alle akkerwinde dood

Nu 5 maanden later is alle akkerwinde onder het plastic dood. Ik ben erg benieuwd of ze weer opduiken als de omstandigheden verbeteren. Dus als er weer zonlicht en water binnenkomt. Dat ga ik binnenkort proberen. Kan ik in de herfst meer lavendel planten of moet ik langer wachten? Fingers Crossed!

Meer over winde op wikipedia

We beloven niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Foto van Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *