♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoeken

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Vermeerdering van lavendel: de resultaten na 6 maanden

De eerste keer ging het vermeerderen van lavendel niet goed. Daarom heb ik de lavendel gestekt volgens drie methoden. Ik vertel je welke het beste werkt.

Lavendel vermeerdering, mijn 3 methodes:

  • in een verwarmde kweekbak binnen;
  • in potten met stekgrond buiten op het terras;
  • en direct in de grond op het land.
    Zie mijn vorige blog. Het is tijd voor de resultaten.

Lavendel vermeerderen binnenshuis in een kweekbak

Lavendel vermeerdering met de kweekbak binnen was geen succes. Al snel begon het te schimmelen. Ik zette de verwarming uit en verwijderde de deksels, maar de overgebleven stekken vonden het nog steeds niet leuk. Van de ongeveer 100 stekken zijn er nog drie over. Na een tijdje zette ik ze buiten omdat het duidelijk was dat ze naar licht snakten. Ze werden lang en dun, terwijl de buitenste exemplaren er een stuk steviger uitzagen. Ik liet ze voorzichtig wennen aan buiten en na een tijdje werden ze ook steviger.

Lavendel buiten vermeerderen in potten

De plantenbakken met de stekken buiten op het terras stonden in de schaduw met slechts een beetje zon in de ochtend met net als de stekken binnen een zorgvuldig gekozen mix van stekgrond deden het duidelijk beter, maar minstens de helft wortelde niet. Degene die het overleven zien er niet zo goed uit vergeleken met degene op het land.

Lavendelstekken direct in de grond

lavendelstekken direct in de tuin planten

De grote winnaar is stekken rechtstreeks in de tuin. In mijn geval in Spanje met een schaduwdoek dat 70% van de UV-straling tegenhoudt. Die grond was van tevoren getest als betrekkelijk arm en dus geschikt voor lavendel. Behalve dat de PH waarde in die tijd nog niet verhoogd was met kalk. Vanaf maart begonnen de stekken plots veel uit te lopen. Niet allemaal tegelijk, maar per soort lavendel. Blijkbaar gaat de ene sneller dan de andere. Ik heb het niet precies bijgehouden, maar ik denk dat ongeveer 90% het goed tot uitstekend doet. Binnenkort hoop ik ze uit te planten, ik denk rond mei. Ik ben benieuwd hoe ze de zomerzon in Spanje zullen ervaren, daarom heb ik voor de zekerheid wat extra schaduwdoek gekocht.

Nieuwe lente lavendelstekken

Vorige week heb ik de planten gesnoeid en opnieuw stekken gemaakt. Nu alleen direct in de grond op dezelfde manier als de vorige keer. De vierde week van april is iets later dan ik had gehoopt en dat komt omdat de temperatuur in mijn regio de afgelopen weken relatief laag is geweest. Terwijl Noord-Europa al bijna in zomerse sferen verkeerde, kregen wij een ongekende hoeveelheid regen. Dat is fantastisch voor de natuur. Maar ik dacht dat het beter zou zijn voor de stekken om wat later te beginnen.

Update: begin april 2022

Het vroege voorjaar is weer koud in Spanje. En we hebben eindelijk regen gehad! Binnenkort zal ik weer stekken nemen van mijn allerbeste lavendelplanten. Stekken in april en uitplanten in november lijkt hier in Spanje tot de beste resultaten te leiden. Planten die in het voorjaar worden geplant, zijn duidelijk minder groeikrachtig dan planten die in het najaar worden geplant. Niet echt verrassend. Kort na het planten, beginnen ze te bloeien. Dit lijkt me niet bevorderlijk voor de wortelgroei.

Wat zijn jouw ervaringen met het stekken van lavendel? Wanneer plant je de jonge plantjes uit?

Ik beloof niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Foto van Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *