Vermeerdering van lavendel: de resultaten na 6 maanden

Het vermeerderen van lavendel ging de eerste keer niet goed, daarom heb ik de lavendel in het najaar van 2019 volgens drie methoden gestekt:

  • in een verwarmde kweekbak binnen;
  • in potten met stekgrond buiten op het terras;
  • en direct in de grond op het land.
    Zie mijn vorige blog. Het is tijd voor de resultaten.

Lavendel vermeerderen binnenshuis in een kweekbak

Lavendel vermeerdering met de vermeerderaar binnen was geen succes. Al snel begon het te schimmelen. Ik zette de verwarming uit en verwijderde de deksels, maar de overgebleven stekken vonden het ook niet leuk. Van de ongeveer 100 stekken zijn er nog drie over. Na een tijdje zette ik ze buiten omdat het duidelijk was dat ze naar licht snakten. Ze werden lang en dun, terwijl de buitenste exemplaren er een stuk steviger uitzagen. Ik liet ze voorzichtig wennen aan buiten en na een tijdje werden ze ook steviger.

Lavendel buiten vermeerderen in potten

De plantenbakken met de stekken buiten op het terras stonden in de schaduw met slechts een beetje zon in de ochtend met net als de stekken binnen een zorgvuldig gekozen mix van stekgrond deden het duidelijk beter, maar minstens de helft wortelde niet. Degene die het overleven zien er niet zo goed uit vergeleken met degene op het land.

Lavendelstekken direct in de grond

lavendelstekken direct in de tuin planten

De grote winnaar is stekken rechtstreeks in de tuin. In mijn geval in Spanje met een schaduwdoek dat 70% van de UV-straling tegenhoudt. Die grond was van tevoren getest als betrekkelijk arm en dus geschikt voor lavendel. Behalve dat de PH waarde in die tijd nog niet verhoogd was met kalk. Vanaf maart begonnen de stekken plots veel uit te lopen. Niet allemaal tegelijk, maar per soort lavendel. Blijkbaar gaat de ene sneller dan de andere. Ik heb het niet precies bijgehouden, maar ik denk dat ongeveer 90% het goed tot uitstekend doet. Binnenkort hoop ik ze uit te planten, ik denk rond mei. Ik ben benieuwd hoe ze de zomerzon in Spanje zullen ervaren, daarom heb ik voor de zekerheid wat extra schaduwdoek gekocht.

Nieuwe lente lavendelstekken

Vorige week heb ik de planten gesnoeid en opnieuw stekken gemaakt. Nu alleen direct in de grond op dezelfde manier als de vorige keer. De vierde week van april is iets later dan ik had gehoopt en dat komt omdat de temperatuur in mijn regio de afgelopen weken relatief laag is geweest. Terwijl Noord-Europa al bijna in zomerse sferen verkeerde, kregen wij een ongekende hoeveelheid regen. Dat is fantastisch voor de natuur. Maar ik dacht dat het beter zou zijn voor de stekken om wat later te beginnen.

We beloven niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 − drie =

Scroll naar boven