♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoeken

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Biomeiler tegen vuur en voor gratis warmte en compost

Deze winter hadden we brand in de Alpujarras. Dat was vrij nieuw. In de zomer waren er vijf branden niet ver van ons vandaan, maar nu ook in de winter. Bovendien woedde er een storm die zo hevig was dat het vuur zich wild verspreidde en de helikopter het aanvankelijk niet kon blussen. De natuur wordt droger en het risico op brand neemt toe. Een van de projecten die al een tijdje op mijn lijstje staat is het bouwen van een biomeiler. Dit is een perfecte oplossing voor overtollig en brandbaar (snoei)hout, en je krijgt er ook nog gratis compost en CO2-neutrale warmte bij.
hout dat op de Biomeiler kan

Deze winter hadden we een vuurtje in de Alpujarras. Dat was vrij nieuw. In de zomer waren er vijf vuren niet ver van ons vandaan, maar nu ook in de winter. Bovendien woedde er een storm die zo hevig was dat het vuur zich wild verspreidde en de helikopter het aanvankelijk niet kon blussen. De natuur wordt droger en het risico op brand neemt toe. Een van de projecten die al een tijdje op mijn lijstje staan is het bouwen van een biomeiler. Dit is een perfecte oplossing voor overtollig en brandbaar (snoei)hout, en je krijgt er ook nog gratis compost en CO2-neutrale warmte bij.

Het brandgevaar van droog hout en snoeihout

Jaren geleden zag ik in een video hoe de grondlegger van de biomeiler in de jaren zeventig in Frankrijk rondreed in een Deux Chevaux met een zelfgebouwde gastank op het dak van zijn auto. Hij was volledig zelfvoorzienend, niet alleen voor gas, maar ook voor warm water en verwarming.
Jean Pain had hetzelfde probleem als wij, maar op een veel grotere schaal. Hij beheerde 241 hectare bos. We hebben maar 4,5 hectare land en niet eens bos. En toch is de hoeveelheid dood hout en snoeihout elk jaar indrukwekkend. En we zijn niet de enigen met zoveel resthout.

Elk jaar geeft het Milieuagentschap vergunningen af aan landeigenaren in de Alpujarras om hun snoeihout te verbranden. Gecontroleerde verbranding is misschien beter in termen van brandrisico dan het op het land laten liggen, maar het is een vreselijke verspilling. Het is slecht voor de luchtverontreiniging en het klimaat en wordt ook steeds brandgevaarlijker.
In de afgelopen maand januari waren er in Spanje vijf zware stormen. Als je het vuur niet goed hebt geblust, is dat een heel groot risico.
Dus de biomeiler stond al een tijdje op mijn agenda. Maar ik wist niet precies hoe ik moest beginnen. Vandaag kreeg ik hulp via een online informatiebijeenkomst van de stichting Biomeiler uit Nederland.

De voordelen van de biomeiler:

  • De CO2 uit het snoeihout wordt in de bodem vastgehouden in plaats van zinloos uitgestoten.
  • Compost verbetert de bodem en is rijk aan organismen die planten weerbaarder maken.
  • Met de warmte van de biomeiler kun je je hele huis verwarmen als je dat wilt, of op zijn minst een buitendouche of een verwarmd buitenbad.
  • De biomeiler helpt het risico op brand te verminderen door (droog) hout op een andere manier te gebruiken.

De nadelen van de biomeiler:

  • Het enige nadeel dat ik in ons geval kan bedenken, is dat het een wat groter project is en niet in één dag kan worden gerealiseerd. Maar je kunt de biomeiler zo groot of klein maken als je wilt. Groter is beter, dat moet gezegd.
  • Als je zelf geen biomassa hebt, weet ik niet of de biomeiler milieuvriendelijk kan worden gemaakt. De vraag naar biomassa uit elektriciteitscentrales is de laatste tijd al te groot. Het gebruik van biomassa is zo groot dat niet alleen reststromen worden gebruikt en het vervoer van biomassa is ook niet bepaald CO2-neutraal.

Droog hout in de biomeiler

Onze prioriteit ligt op dit moment niet bij vers snoeihout, maar bij droog hout op ons land. Je kunt dat niet versnipperen en ik dacht dat het ook niet in de biomeiler kon. Maar ik hoorde vandaag dat dit wel mogelijk is. Dat is heel goed nieuws.

De biomeiler bestaat tot 70% uit versnipperd hout en ten minste 10% daarvan moet vers hout zijn. Dit betekent dat er veel droog hout op de biomeiler kan. Het kost wel wat meer moeite om het composteringsproces op gang te krijgen. En het is moeilijker om droog hout genoeg water te laten opnemen. Want dat is wat je doet. Je maakt het hout in het begin goed nat.

We hebben pas in de herfst vers snoeihout. Maar we kunnen ook het dode hout nu weghalen en het kleinmaken voor later. We zouden het kunnen opslaan in een grote kuil die we onder water kunnen zetten om mogelijk brandgevaar te voorkomen en om het hout te laten weken voordat het op de biomeiler gaat. In het najaar kunnen we dan de biomeiler opbouwen, aangevuld met vers snoeihout en versnipperde braamstruiken, want tot mijn grote geluk kunnen die er ook op, samen met ander groenafval.

Lees meer over de biomeiler:

Thermocompost Europa

Stichting Biomeiler Nederland

We beloven niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Foto van Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *