♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Een papier mache vaas maken voor droogbloemen

Een paar klanten vroegen me om droogbloemen met vaas. Dat is tenslotte leuk om cadeau te geven. Ik wilde een vaas die, net als de droogbloemen zelf, goed is voor het milieu. Dus maakte ik een vaas van papier-maché. Ik vertel je hier waarom en hoe.
paper mache vase

Voordelen van droogbloemen

Droogbloemen zijn niet alleen mooi, maar ook een goede keuze voor het milieu en voor je portemonnee. Ze vervangen veel vervuilende snijbloemen. Dan is het extra leuk om ook een vaas te hebben die milieuvriendelijk is. Een papier mache vaas is voor droogbloemen een goede keuze.

Een groot voordeel is dat droogbloemen geen water nodig hebben en een groot voordeel is dat droogbloemen bijna niets wegen. Dat maakt het transport milieuvriendelijker. Als je een vaas toevoegt met gewicht, verdwijnt dat voordeel.

Een papier mache vaas heeft veel voordelen

Maar het belangrijkste is dat ik afvalmateriaal wilde gebruiken en niet nog een product van ver weg (lees China) wilde kopen. Daarom koos ik ervoor om een vaas van papier-maché te maken van oud papier dat bijna niets weegt.

Hier kun je de resultaten zien. Enkele vazen verkoop ik in mijn winkel, samen met mijn droogbloemen en lavendel. Ik verkoop de vazen niet apart, want met de tijd die het kost om ze te maken, kan het eigenlijk niet uit. En mijn doel is niet om vazen te verkopen, maar om mijn duurzame bloemen te verkopen. Dus ik verkoop een aantal vazen van papier-maché samen met mijn droogbloemen en natuurlijke gedroogde wilde bloemen uit eigen tuin.


Een papier mache vaas maken, hoe doe je dat?


Ik had nog een stapel oud papier, zoals kopieën van paspoorten, die ik om privacyredenen niet in de prullenbak wilde gooien. De papier mache vaas werd zo een win-winsituatie.

 1. versnipper oud papier in kleine stukjes
 2. laat de papiersnippers een nacht weken in ruim water
 3. meng de pulp met een mixer
 4. giet water en papierpulp door een handdoek en wring de pulp goed uit
 5. maak de stukjes papier kleiner met de hand
 6. meng de papierpulp met houtlijm zodat je een flexibel ‘deeg’ hebt
 7. bekleed een glazen of plastic vaas met plastic folie of smeer hem in met vaseline
 8. duw kleine stukjes van het papierpulpmengsel op de vaas, zodat het een homogeen geheel wordt
 9. laat de vaas drogen
 10. Snij de papiermache vaas voorzichtig los van de originele vaas
 11. lijm de vaas van papier-maché dicht
 12. werk de randen af en laat de papier mache vaas weer drogen

Wil je meer weten? De Nederlandse kunstenares Debbie Wijskamp geeft cursussen in het maken van een vaas van papier-maché. Ze doet dit in workshops en online.

Hier vind je mijn vaasjes van papier-maché met droogbloemen. Wat vind je ervan?

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *