♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Hoe maak je lavendelstekken?

Lavendelstekken maak ik op hetzelfde moment als ik de lavendel snoei. In het (vroege) voorjaar met geen risico meer op vorst. En na de zomerbloei, in de herfst. Er zijn kwekers die in het vroege voorjaar snoeien en de stekken, als het nog te koud is, bewaren voordat ze de grond in gaan. Ik probeer de optimale tijd voor beide te vinden.

Na het stekken stopte ik de stekken meteen in de grond op hun plaats in de voorbereide plantbedden.

Bekijk mijn experiment lavendelstekken op 3 verschillende manieren en waarom ik ervoor kies om stekken direct in de grond te planten.

Hoe snij je de lavendel stekken?

Allereerst met een goede snoeischaar die de stekken afknipt, maar niet knijpt. Ideaal zijn stekken die eerst een stukje hout hebben en dan nieuw groen materiaal. Het is belangrijk dat je niet onder het groen van de plant knipt. Zorg ervoor dat er wat bladeren en liefst wat nieuwe uitlopers zitten onder waar je knipt.

Dan snoei ik de hele plant weer in vorm, een soort knipbeurt bij de kapper is het. Het is belangrijk dat je royaal, maar niet te royaal, snoeit om te voorkomen dat er kale takken ontstaan. Bij het snoeien in het voorjaar knip je vaak ook de eerste kleine bloemetjes weg. Dat is geen probleem, er komen er nog veel meer voor terug.

Voorbereiding van lavendelstekken

Onmiddellijk na het knippen van de stekken selecteer ik de sterkste. Per lavendelsoort kan dit heel verschillend zijn. De foto’s van de stekken op deze pagina zijn van de lavandin Provence. Met lange iets dunnere bladeren. Andere soorten lijken robuuster.
De takken met hout hebben vaak uitlopers die je van het hout kunt scheuren. Er wordt gezegd dat dat goed werkt. In mijn proef van de laatste herfst heb ik elk type stek in de grond gezet, met hout, zonder hout, van hout gescheurd, dun, dik, groot, klein. En het werkte allemaal. Tenminste op het land, direct in de grond onder een schaduwtunnel. In potten waren alle resultaten minder goed. Je laat de bladeren aan de bovenkant zitten. De rest haal je er voorzichtig af.


Ik heb ook geëxperimenteerd met groeihormonen, waar je de de stekken in kunt dopen, maar dat maakte in mijn geval geen verschil. Dus daar ben ik mee gestopt.

PH-waarde grond


De grond mag niet veel voedingsstoffen bevatten, maar ik kon niets vinden over de gewenste PH-waarde voor lavendelstekken. Dit voorjaar heb ik de bedden voorbereid met de helft van de kalk die ik normaal aan de lavendelplanten geef. Als iemand weet wat de beste PH is om lavendel te snijden, hoor ik het graag.

De stekken water geven

Ik vind lavendelstekken in potten zelf nogal onhandig. De grond moet vochtig zijn, maar niet te nat. Als het hard regent zijn ze meteen te nat. En met zon en geen regen zijn ze al snel te droog. Ik gaf de stekken op het land om de twee dagen water in tijden van geen regen. Een grotere hoeveelheid grond is een goede buffer voor water, maar ook voor het afvoeren van te veel water.

Schaduwdoek met 70% UV-filter

Een schaduwdoek dat wel zon doorlaat, maar niet te veel, lijkt in mijn geval goed te werken. Ik moet nog zien of de stekken het leuk vinden in de zomer. De Spaanse zon kan genadeloos zijn. De herfststekken zijn van na de zomer en ook de nieuwe voorjaarsstekken hebben de zomer nog niet gezien. Indien nodig span ik een dubbele doek.

Ik hoop dat ik de herfststekken in mei op hun definitieve plaats kan planten. En de voorjaarsstekken in de herfst, na ongeveer 7 maanden. Maar ik kijk vooral naar hoe ze eruit zien. De sterksten gaan eerst.

Update april 2022:

Nu neem ik begin april stekken en plant de jonge planten in november uit. Dat werkt het beste voor mij. De planten hebben meer tijd om wortel te schieten voordat ze in juni van het volgende jaar bloeien. Zelfs vorst deert hen niet. Aan het begin van de winter van 2020 kregen we plotseling en onverwacht te maken met vorst, min 8 graden Celcius. Dat is heel ongewoon waar ik woon. Ik vreesde het ergste voor de jonge planten, maar ze doen het allemaal heel goed en zelfs beter dan die welke in het voorjaar zijn geplant.

Ik beloof niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *