♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Hoe kan schapenwol weer in gebruik worden genomen

Na de eerste stap van het wassen en kaarden van afgedankte schapenwol in mijn buurt in kleine hoeveelheden, ga ik nu een nieuwe fase in. Zal ik erin slagen de wol van een hele kudde schapen te wassen en te kaarden? De lange weg om schapenwol weer in gebruik te nemen.
gevilte pantoffels gemaakt van van afgedankte, maar goede schapenwol

Goede schapenwol weggegooid als afval

Schapenwol is een fantastisch materiaal, het is duurzaam, zeer comfortabel en een natuurlijk materiaal dat niet bijdraagt tot de plastic soep. Maar er is ook veel kritiek, en terecht, vanwege de milieubelasting en het dierenleed. Daarom stoort het mij zo dat wij schapenwol importeren van de andere kant van de wereld, terwijl de schapenwol in de buurt letterlijk als afval wordt weggegooid.

De textiel- en wolindustrie waren ooit zeer groot in Spanje. Het merinoschaap, waarmee Australiërs tegenwoordig goede zaken doen, komt oorspronkelijk uit Spanje. Tot 1800 floreerden bijna honderd wolwasserijen als sleutelpunten in de economische geografie van het land. Zegt een Spaanse studie Lana sucia, lana lavada

Toen het scheren van een schaap duurder werd dan de wol zelf

Hoe kan schapenwol weer in gebruik worden genomen?

But somewhere things went very wrong. In 2004, the price of a kilo of Spanish merino wool dropped from 70 cents to 42 cents. This made the shearing of a sheep more expensive than the wool.

In 2016-2017 waren Australië, China, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland de grootste wolproducenten.

De herders in mijn buurt fokken geen schapen voor de wol. Het is vooral voor het vlees. Naar mijn mening hebben deze schapen een veel beter leven dan dieren in de bio-industrie. Ze grazen elke dag buiten. En de wol van deze schapen kan soms wol vervangen van verafgelegen schapen die in slechtere omstandigheden leven.

Dus hoe kunnen we de wol van de schapen weer in gebruik nemen?

Toen ik deze wol zelf gewassen, gekaard en gevilt had, bleek het zeer goede viltwol te zijn. Het vilt beter en gemakkelijker dan de beste merinowol, heb ik gemerkt. En de wol is erg zacht. Ik heb er verschillende pantoffels van gemaakt en ze worden met plezier gedragen.

hoe schapenwol weer in gebruik te nemen
gevilte pantoffels van afgedankte wol

Maar de wol zelf wassen en kaarden is niet echt een optie. Het is onmogelijk om zelf de wol van een kudde schapen te wassen.

Er is bijna niets meer over van de ooit honderd wolwasserijen

Meer dan een jaar heb ik gezocht naar een wolwasserij die de wol van 600 schapen kon wassen. Tevergeefs, want de weinige wasserijen die er nog zijn, wassen alleen in bulk. Eindelijk heb ik een wasserij gevonden die bereid is af en toe kleinere partijen wol te wassen.

Mijn contactpersoon bij de wolwasserij heeft een prachtige ambitie. Om weer te kunnen concurreren met Australische en Nieuw-Zeelandse schapenwol, moeten schapenboeren gemotiveerd worden om de schapen beter te verzorgen voor betere wol, zegt hij. En ik zou daaraan willen toevoegen: een beter leven voor de schapen, minder vervuiling bij het wassen van de wol en ook minder verre transporten en minder afval.

Mijn doel is om de wol te laten wassen

Mijn doel is om de wol te laten wassen. Nu ben ik aan het uitzoeken hoe de wol kan worden geschoren, kan worden vervoerd – wat moeilijk is vanwege de regelgeving – en hoe de wol kan worden gewassen, verwerkt en opgeslagen. En hoe de wol op natuurlijke wijze kan worden geverfd. Omdat het chemisch verven van wol en textiel zeer vervuilend is. Ik weet niet of het gaat lukken. Maar ik ga het proberen. Ik hou je op de hoogte.

Update:

Aan het begin van de zomer van 2021 ging het nog steeds mis. Alles was geregeld: de scheerders waren ingehuurd, de wasserij was klaar om de wol te verwerken en toen bleek dat de herder net de verkeerde verf had gebruikt om de schapen te merken. Ze waren groen en roze, kleuren die er niet uit zouden gaan bij het wassen. Toen ik vervolgens besloot de schapen toch te laten scheren, ook al was het niet voor de wol zoals ik had gedacht, maar in ieder geval voor het welzijn van de schapen, kwam de scheerploeg niet opdagen. Arme schapen, het gebeurt vaak. Ze moesten hoog de bergen in en er was geen tijd meer. Gelukkig, hoog in de bergen, was het niet meer zo heet.

Het natuurlijk verven van andere Spaanse schapenwol ging gelukkig heel goed. Zie dit bericht hieronder.

Ik beloof niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Vind jij het ook onbegrijpelijk dat goede schapenwol wordt weggegooid? Ben jij ook zo’n fan van schapenwol? Laat het me hieronder weten!

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

2 reacties

    1. Wat een goed idee! Dankjewel. Ik ben benieuwd hoe temperatuur onder de wol is. In Spanje wordt de grond in de zomer vaak behoorlijk warm, maar ik kan me voorstellen dat de isolatie van de wol ook de extreme warmte tegengaat. Ik ga het proberen. Heel erg bedankt!

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *