♥ Lavendel, Wol & DIY
♥ Duurzaam en zelf gemaakt
♥ Gratis verzending v.a. €39

Schapenwol schoonmaken, die niemand wil hebben

Schapenwol is een prachtig materiaal, maar helaas scoort het in het algemeen slecht op diervriendelijkheid en milieuvriendelijkheid. Positief is dat er geen plastic in zit en dat het heel lang warm en mooi blijft. Tegen deze achtergrond is het nogal gek dat de herder in mijn buurt zijn wol niet kwijt kan. Hij heeft er een schuur vol van en niemand wil het hebben.
Essential.blue schoonmaken schapenwol

De verspilling van wol op minder dan een kilometer afstand laat me niet los.

De meeste schapenwol komt uit Australië. Dat zijn heel wat kilometers transport vanuit Europa gezien. De verspilling van wol op minder dan een kilometer afstand laat me niet los.

Schapenwol schoonmaken is een grote uitdaging

Twee jaar geleden gaf de herder me een grote zak wol, zodat ik kon zien of ik het kon gebruiken. Het schoonmaken van de schapenwol was geen pretje. Er was heel veel zeep en water voor nodig en het rook letterlijk een uur in de wind. De kwaliteit van de wol leek niet slecht, maar het op een milieuvriendelijke manier reinigen van de schapenwol was een grote uitdaging.

Ik zette de grote zak vuile wol op mijn land en kwam af en toe met een nieuw idee, dat opnieuw niet werkte. En plotseling was de oplossing er vanzelf. Met de tijd, de planten groeiden er zelfs een beetje doorheen, was de stank verdwenen. En het voelde niet meer vettig aan en redelijk schoon.

Na een test kon ik er nog mee vilten. En na één wasbeurt was het relatief schoon. Ik vond het interessant genoeg om de herder om nog een paar zakken wol te vragen, die hij mij met veel plezier gaf.

Update 2022: Het artikel gaat verder met mijn eerste stappen over hoe deze wol schoon te maken. Inmiddels ben ik al een heel eind opgeschoten met dit onderwerp. Lees hier hoe ik tot de beste manier ben gekomen om deze wol te wassen, na verschillende methodes te hebben uitgeprobeerd. Zie hier al mijn blogs over schapenwol.

Hieronder gaat mijn experiment van 2019 verder:

Heet water van de zon

Schapenwol schoonmaken op mijn land: ik laat de tijd het eerste werk doen
Schapenwol schoonmaken op mijn land: ik laat de tijd het eerste werk doen

De nieuwe wol spreidde ik uit op het land tussen een opgevouwen stuk kippengaas, niet op de grond weg en weg van bladeren en twijgen. Wachtend op de tijd om zijn werk weer te doen. Plus warm water. Wanneer planten op het land worden geïrrigeerd, zijn in de zomer de zwarte irrigatieslangen vaak te heet met warm water opgewarmd door de zon. Dat water is te heet voor de planten, maar nu erg nuttig. Ik gebruik het om de wol te spoelen voor een korte periode. De zon droogt de wol weer. Vijf weken en een paar korte spoelingen later voelt de wol niet meer zo vettig aan en ruikt hij niet meer zo sterk.

Zelfgemaakte woolpicker voor het schoonmaken van de wol

Schapenwol schoonmaken met een handgemaakte woolpicker
handgemaakte wool picker, gemaakt van een oude kastlade

Zie al mijn blogs over schapenwol

Ik beloof niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Zie mijn wol & lavendel producten

Heb jij ook veel schapenwol om te wassen? Wat zijn jouw ervaringen?

Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *