♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Ruwe wol wassen: de beste werkwijze

Ik ga ruwe wol wassen om de kwaliteit als viltwol te testen. Misschien voor de laatste keer, want ik hoop binnenkort een grote partij schapenwol te laten wassen. De afgelopen 2 jaar heb ik veel ervaring opgedaan met het wassen van ruwe wol. Tijdens het wassen van deze kleine partij vertel ik je over mijn ervaringen.
het wassen van ruwe schapenwol

Het grote probleem met veel wol is dat het nogal vuil is. Ik ben 2 jaar geleden begonnen met het wassen van een zak wol die al een tijdje lag opgeslagen. De stank was ondraaglijk. En ik heb bijna alles geprobeerd. Het beste is natuurlijk om de schapen, en dus de wol, niet zo vuil te laten worden.

Het beste is natuurlijk om de schapen niet zo vuil te laten worden

De reden waarom ik nu een beetje wol was, is om te zien hoe de kwaliteit van de wol is wanneer een schaap in het afgelopen seizoen niet is geschoren. Dit gebeurt helaas. Omdat er geen oplossing is voor veel wol, zie mijn blog over hoe ik schapenwol weer in gebruik wil nemen.

Stap voor stap ruwe wol wassen

Ik heb een ‘tafel’ gemaakt door grove kippengas over twee dubbele vouwpoten te spannen. Je kunt de schapenvacht erop leggen om eventuele kleurafwijkingen of slechte stukken wol eruit te pikken. Door het kippengaas vallen stof en afval naar beneden.

Als de wol echt vuil is, moet je hem vaak wassen. Dat is veel werk en niet goed voor het milieu. Daarom kaard ik de wol ruw met een zelfgemaakte kaart/kam gemaakt van een oude kistlade. Ik haal de wol er twee keer door en de hoeveelheid zand en stof die daarna op de bodem ligt, is enorm. Omdat het zo’n stoffig werk is, heb ik een professioneel neus- en mondmasker dat tegen stof beschermt.

het wassen van ruwe wol
Kaarden van vuile ruwe wol voor het wassen

In een emmer met deksel deed ik soda, dat ik afgemeten had naar het gewicht van de ruwe wol. 100 gram soda per kilo wol. Ik kreeg deze tip van een Nederlandse wolwasserij en kaardenmakerij Kaarderij Wollust. En het werkt heel goed.

In een emmer meng ik de soda met een beetje lauw water, dezelfde temperatuur als de wol. Het is belangrijk dat er geen grote temperatuurverschillen zijn en geen ruwe bewegingen. Anders begint de wol al te vervilten. De ruw gekaarde wol gaat met dezelfde temperatuur in het water. Dan giet ik er langzaam warmer en warmer water in tot ik gekookt water bij de wol doe. Ik probeer een temperatuur van 65 tot 70 graden Celcius te bereiken, zodat de lanoline in de wol goed oplost.

De emmer met dichte deksel laat ik een nacht staan.

Een handmatige slacentrifuge is een grote hulp om het overtollige water te verwijderen

De volgende ochtend haal ik de wol voorzichtig uit de emmer en doe hem in een handmatige slacentrifuge om het overtollige water te verwijderen. Dan gaat de wol in een andere schone emmer. Ik vul de emmer met schoon water van dezelfde temperatuur als de wol en voeg dan de wol toe en vul hem met warmer water. Indien de wol niet te vuil is of vooraf gekaard en met soda gewassen, is tweemaal spoelen vaak voldoende. Mijn ervaring is dat andere zeep vaker moeten worden uitgespoeld.

Als het water redelijk schoon is, schep de wol er dan uit, spoel hem nog een keer uit in de slacentrifuge en droog hem dan op een droogrek. Ik heb de wol in hergebruikte oranje netten gedaan.

Wanneer de wol droog is, kun je deze opnieuw ruw kaarden of direct kaarden met een kaardmachine of met een handkaardmachine.

Zie hier al mijn blogs over schapenwol en DIY projecten met wol

Ik beloof niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Heb jij ervaring met het wassen van schapenwol? Wat is volgens jou de beste methode om schapenwol te wassen? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

6 reacties

 1. Beste..,

  Mijn naam is lente en studeer aan de kunst academie. En wil graag zelf en grove kaarden bak maken zoals jij die hebt gemaakt op de foto.
  Ik heb namelijk heel veel wol gekregen rechtstreeks van de schapen herder. En ben een ecologische huisje aan het bouwen met natuurlijke materialen. Het is en langzaam proces omdat ik niet veel geld heb en het ook leuk vind om alles zelf te doen en ontdekken.
  Ik vroeg met af hoe lang de spijkers zijn en hoe lang de bak is. Ik neem aan dat je de klep met de spijkers naar voor en naar achter trekt?
  Ik zou ook wel en keer willen komen kijken

  Met vriendelijke groet
  Lente

  1. Hallo Lente, dankjewel voor je bericht. En wat een mooi project!

   De spijkers steken ongeveer 3,5 cm. uit de bodem en de deksel. De bak is bij mij ongeveer 1 meter lang. De maten maken denk ik niet zo veel uit. Het is belangrijk dat je de spijkers goed inslaat, zodat ze tussen elkaar door schuiven en niet tegen elkaar. Zodra er eentje dwars zit is het veel werk om het weer op te lossen. Ik heb lijnen getrokken met potlood en zo de spijkers bevestigd aan 1 kant. En vervolgens de andere kant eerst de punten van de spijkers doorgedrukt op een vel papier om zo de goede lijnen te vinden voor de de spijkers aan de andere kant. Ze staan een beetje haaks op elkaar. Ik stuur hierbij 2 foto’s. Natuurlijk ben je van harte welkom om te kijken. Ik woon wel in Zuid Spanje.

   Veel succes met je project. Hartstikke leuk!

   Mariette

   woolpicker detail
   woolpicker

 2. Hey Mariette,
  Heb je ook geprobeerd de vieze wol te laten fermenteren in regenwater? Ze enoemen dat ‘the fermented suint method’. Ik kwam die methode tegen op youtube maar doe zelf eigenlijk niets met wol, enkel nog onderzoek gedaan: https://www.youtube.com/results?search_query=fermenting+suint+fleece

  “Suint is a natural substance found in sheep’s fleeece and is high in potassium. Bacteria proliferate in the fermentation process feeding off the suint and dirt, cleaning the fleece in the process.”

  Het kost wel veel doorlooptijd en het liefst regenwater en een lekker zonnetje,
  maar het scheelt arbeid en zeep.

 3. Hoi Mariette,
  Afgelopen jaar heb ik die fermenteer methode voor het eerst geprobeerd. Je moet even door de stank heen, maar de wol wordt prachtig en voelt prettig na het drogen. Ik vond het prachtig om met alleen regenwater de wol schoon te krijgen. Vandaag heb ik voor het eerst de trui aan die ik ermee heb gemaakt. Geen last van “kriebel”. Ik blijf dit zo doen. Tijdens het proces is het lastig om er vertrouwen in te hebben vanwege de stank, maar die verdwijnt compleet na drogen en luchten.

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *