♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Lavendelolie maken is super eenvoudig

Lavendelolie kun je zelf maken, door te distilleren of door lavendel in olie in te leggen. Zelf lavendelolie maken met gedroogde lavendel en een basisolie is heel eenvoudig. Het verbaast me hoe goed het resultaat is.
essential.blue maak je eigen lavendelolie

Waar gebruik je deze zelfgemaakte lavendelolie voor?

Ik maak lavendelolie als voeding voor mijn haar. Als mijn haar een beetje droog is, laat ik olijfolie er in trekken voordat ik het was. Probleem opgelost, geen behoefte aan een fles conditioner. Het enige is dat het naar olijfolie ruikt. Nou, nu niet meer.

Het resultaat van lavendelolie maken met olijfolie is verbluffend. Het was sterk ruikend, maar na 4 dagen rook ik geen olijfolie meer, maar lavendel.:-)

Lavendelolie maken: hoe doe je dat?

10 Gram gedroogde lavendel gaat precies in een potje dat ik heb. Vergeet niet om de pot goed schoon te maken en te drogen. Ik vul het potje bijna tot de rand met de lavendel. Daarna voeg ik zoveel olijfolie toe als in de pot past. Doe het deksel dicht en dat was het, echt waar.

Elke dag schudt ik het potje om. Na ongeveer 4 dagen is de geur van olijfolie volledig vervangen door de geur van lavendel.

Na 7 dagen doe ik de inhoud van de pot door de zeef. Als je een sterkere geur van lavendel wilt, wacht dan tot 3 weken langer. Giet vervolgens de olie door kaasdoek of een andere schone doek, als je het volledig wilt filteren.

Ik heb mijn favoriete haarmasker gevonden. Maar je kunt er veel meer mee.

Een massage met deze olie helpt je om te ontspannen

Met lavandula angustifolia, de echte lavendel, wordt je zelfgemaakte olie rustgevend en desinfecterend. Een massage voor het slapen gaan helpt je om tot rust te komen. Geef je voeten af en toe een traktatie.

Welke basisolie kies je voor het maken van lavendelolie?

Ik heb gekozen voor Extra Vierge Olijfolie, simpelweg omdat ik fan ben, het komt uit mijn regio en het staat altijd in de keuken. En het is langer houdbaar dan bijvoorbeeld de meer neutrale amandelolie.

Lees meer over de voor- en nadelen van verschillende basisoliën waarin je etherische oliën kunt oplossen of waarmee je deze lavendelolie kunt maken. Etherische oliën worden ook opgelost in een basisolie (dragerolie) om op de huid aan te brengen.

Wat is het verschil tussen etherische olie en deze zelfgemaakte lavendelolie?

Etherische olie wordt gedestilleerd en daarvoor heb je een destillatieketel nodig. Op deze pagina laat ik je zien hoe je lavendelolie destilleert. Etherische olie wordt gewonnen uit de gedroogde lavendelbloemen door stoom onder hoge druk.

Etherische olie is duur omdat er veel bloemen in de distilleerder gaan en er maar een beetje olie en destillaat uitkomt. Het is beter om etherische olie niet direct op je huid aan te brengen, daarvoor is het veel te geconcentreerd.

De lavendelolie die ik vandaag heb gemaakt kun je direct op je huid gebruiken. Als je ecologische lavandula angustifolia in olijfolie doet kun je deze olie ook in de keuken gebruiken. Zorg er wel voor dat de olie nog houdbaar is. Olijfolie is lang houdbaar, maar alleen als je de olie hygiënisch verwerkt.

Gratis e-book 6 DIY huidverzorgingsproducten stap voor stap

DIY huidverzorging gratis e-book

Ontvang nu je gratis e-book DIY huidverzorging

* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Maak jij al lavendelolie?

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

2 reacties

 1. Hallo Mariette,
  Heel erg bedankt met je tips om zelf aan de slag te gaan.
  Intussen heb ik mijn eerste lavendelolie gemaakt van de lavendel uit onze tuin en olijfolie, heerlijk.
  Kun je nog iets met de lavendeldrab dat overblijft? Het voelt zo kostbaar om dit weg te gooien.

  lieve groet,
  Marja Goedhart

  1. Hallo Marja,
   Wat leuk dat je lavendelolie hebt gemaakt en dat het bevalt!
   Ja, nu je het zegt, dat voelt als zonde om de lavendeldrab weg te gooien. Maar ik weet er helaas ook geen oplossing voor. Na heel goed laten uitlekken gooi ik het restant op de composthoop. Extra lang laten trekken helpt zeker ook om de etherische olie in de lavendel echt helemaal in je olie te krijgen.
   Met vriendelijke groet,
   Mariette

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *