♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Lavendeloogst voor de allereerste keer

De eerste lavendeloogst kan nooit veel zijn. Ik begon met 40 planten in een test veldje bovendien is de oogst in het eerste jaar nooit groot. Maar de resultaten zijn niet slecht.
Esssential.blue lavendel oogst

eerste lavendeloogst
Eerste lavendeloogst: een explosie van geuren en kleuren

Explosie van geuren en kleuren

Niet alle lavendel gaf meteen een goede opbrengst, maar sommige soorten bleven maar bloeien. De geur van 13 verschillende soorten lavendel komt me tegemoet als ik de trap afdaal naar de kelder. Want dat is waar ik de oogst droog. Wat een explosie aan geuren!

De zoete geur van de lavandula angustfolia

Vooral de zoete geur van sommige angustfolias is fantastisch. En dan de kleuren. Variërend van wit tot het donkerste blauw. In vergelijking is de lavandin die ik van een vriend mocht oogsten een beetje bleek van kleur.

lavendeloogst van lavandin
Lavandin, geoogst in de Alpujarras aan de voet van de Sierra Nevada

Ik was eigenlijk een beetje laat met de oogst. Binnen enkele dagen vallen de lavendelbloemen vanzelf van hun stengels in het laken dat onder de bundels hangt. Ik denk dat ik de volgende keer eerder moet oogsten.

Duurzame lavendeloogst

Maar wat te doen met al die zoemende bijen boven die prachtige bloemen? De bloemen eerder oogsten is niet noodzakelijk in het voordeel van de bijen, die het toch al zo moeilijk hebben. Als ik meer lavendelplanten heb, zal ik wat bloemen voor ze achterlaten.

Lavendelbloemen, goed voor de bijen
Volgende keer laat ik meer bloemen staan voor de bijen. Ze hebben het al moeilijk genoeg. Zelfs in het natuurreservaat waar ik woon, zijn pesticiden helaas de gewoonste zaak van de wereld.

Zie mijn lavendelproducten

Ik beloof niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *