♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Hoe maak je zeep? 1e hulp bij zeep maken

Zeep maken ging altijd goed, maar misschien was het beginnersgeluk. Sinds een paar jaar maak ik mijn eigen zeep met laurierbesolie. En een basis olijfolie zeep. Ik had uitstekende resultaten. Tot vandaag. Hoe maak je zeep? Wat is er misgegaan met de zeep? Ik zal het je vertellen.
hacer jabon

Ik wilde lavendelzeep maken, maar het ging al mis in de basis

De zeepcalculator had voor me uitgerekend:

 • 276 gram olijfolie
 • 184 gram kokosolie
 • 67,55 gram NaOH (natriumloog)
 • 174,8 gram water (lavendelhydrolaat, kraanwater of gedestilleerd water)
 • 14,26 gram etherische lavendelolie
 • Gedroogde lavendel

Gelukkig had ik de lavendelolie nog niet toegevoegd.

 1. Voeg NaOH toe aan het water (niet andersom).
 2. Verhit olijfolie en kokosolie au bain Marie.
zeep maken tot nu toe ging alles goed
Verhit olijfolie en kokosolie au bain Marie.

De temperatuur van het loog bleef bij 30 graden steken. Ik had toen al moeten stoppen, want dat klopt niet. Als je NaOH aan water toevoegt, stijgt de temperatuur enorm.

Vervolgens raakte de mixer oververhit, maar er was nog steeds geen ‘spoor’ te zien

Volgens het recept moesten zowel de loog als de olie tussen 30 en 40 graden zijn wanneer ze werden samengevoegd. En dat heb ik snel gedaan. (stom!) De loog was iets kouder dan de olie, maar tussen de 30 en 40 graden. Vroeger had ik ze altijd allebei op precies dezelfde temperatuur, tussen 40 en 50 graden.

Ik voegde olie en loog samen en begon te mengen. De mixer raakte oververhit, maar het mengsel werd niet dikker, geen spoor van het zogenaamde “spoor”. Je moet een streep in het mengsel kunnen trekken voordat je de etherische olie toevoegt en het in de vorm giet.

Na drie kwartier gaf ik het op. En dat had ik al na een kwartier kunnen doen, begrijp ik nu.

Wat is er misgegaan met het zeep maken?

Ik heb in het Nederlands op internet gezocht, maar kon geen hulp vinden bij zeepproblemen. Blijkbaar maakt iedereen meteen goede zeep. 🙂

Toch moest ik het weten: was het de gootsteenontstopper NaOH, die niet erg heet werd en bij nader inzien slechts voor 90% uit NaOH bestond?

In het Engels kwam ik een stuk verder. Op deze geweldige website met antwoorden op een heleboel fouten die je kunt maken. Het werd me meteen duidelijk dat mijn loog niet goed is. Ik kan beter andere kopen. En ik heb ook gelezen dat als je geen palmvet gebruikt (wie gebruikt er nog palmvet? Ik hoop dat niemand anders dat doet) het beter is om een lager percentage water te gebruiken.

Je kunt dat percentage veranderen in deze zeepcalculator. Van 38% in mijn recept tot 33% of zelfs lager, wat aanbevolen wordt volgens de Nerdyfarmwife.

Ik ga verder met zeep maken door binnenkort nog een lavendelzeep te maken. Met nieuw loog en minder water.

Gratis e-book 6 DIY huidverzorgingsproducten stap voor stap

DIY huidverzorging gratis e-book

Ontvang nu je gratis e-book DIY huidverzorging

* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Wat is je ervaring met zeep maken? Gaat het altijd goed? Heb jij een ander probleem of een andere oplossing?

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

6 reacties

 1. Hi,
  Jou probleem heb ik vandaag ook ervaren. Na 45 minuten mixen hield ik het voor gezien. Geen enkel spoor van de vla ( dikte) die ik moest hebben. Het mengsel werd ook helemaal niet warm ….

  Wat nu ?? Nou opnieuw een mengsel van loog en water toevoegen. Ik heb 10 mg loog en 36 mg water gemengd. Mijn mislukte zeep opgewarmd tot net boven de 40 graden en de loog erin gedaan toen die ook tussen de 40 en 50 graden was.
  Opnieuw met de staafmixer mengen en … je geloofd het niet vla !!! Ik kon er mijn naam in schrijven. Meteen opnieuw in de vorm gegoten en binnen 30 minuten werd hij warm ( lekker ingepakt in handdoeken natuurlijk) nu afwachten. Morgen ga ik spieken maar voor nu zag het er al goed uit 👍🏻. Dus oplossing gewoon nog wat loog toevoegen 😊.

  1. Hoi Leonie,

   Dankjewel voor je reactie. Pas je wel op dat er niet te veel loog in je zeep achterblijft?

   Dat kan gebeuren wanneer er niet genoeg olie in een recept zit om te reageren met al het beschikbare loog. En dat zou in dit geval dus kunnen gelden. Hierdoor blijft er loog achter in de afgewerkte zeep en wordt deze bijtend en onveilig voor gebruik, zelfs voor was- of schoonmaakdoeleinden. Als de zeep na een paar dagen uitharden nog steeds een pH van 10 heeft bevat deze te veel loog.

   Controleer het resultaat dus goed en niet alleen op uitharding, want ook dan kan er te veel loog in zitten.

   Dit is een tip uit het artikel Rebatching Soap: How to Save Failed Recipes

   Veel succes!

 2. Hi Mariette,

  dank je wel voor je reactie ! Ik ga mijn zeep zeker controleren. Te veel loog is echt geen optie.

  Vraagje: mijn zeep parfumeer ik volgens het recept 15 druppels (ongeveer) per 100 ml. Toch is het zo dat als ik de zeep na 2 dagen uit de mal haal om hem te snijden de geur echt anders is als de frisse parfum olie die ik toegevoegd heb….Weet jij hoe dit kan ?
  Ik heb bijvoorbeeld met sinaasappelolie en gedroogde sinaasappel de zeep verrijkt maar nu na 7 dagen ruikt hij ergens wel naar sinaasappel maar er zit ook een vreemde bij geur aan. Weet jij of dit kan komen door de loog ?

  Groetjes leoni

  1. Hoi Leonie, eerlijk gezegd weet ik niets over parfumolie. Zeep (oliën en loog gecombineerd) heeft een bepaalde geur, afhankelijk van de gebruikte oliën. Deze wijsheid las ik op het het Soapmakingforum. Ik voeg alleen etherische lavendelolie toe, die ik zelf distilleer. Bij mijn eigen gemaakte lavendelolie is het resultaat en de geur erg goed. Zeg gerust zalig 🙂 Ik heb ook sinaasappelolie gedistilleerd, maar daarvan had ik te weinig volume. Toen ik de zeep maakte met dus minder dan 3% aan sinaasappelolie was de geur heel minimaal. Je hebt dus echt veel etherische olie nodig. Ik voeg 3% toe en dat is ook het maximum wat je kunt toevoegen. Op 100 ml voeg ik dus 3 ml etherische olie toe. Heb je hier iets aan? Groet, Mariette

 3. Ik heb zeep gemaakt, maar hij wordt niet hard hij blijft een enorme vochtlaag bij zich dragen. Hierdoor bleef er amper zeep over.. Wat heb ik fout gedaan?

  Zeep is gemaakt met arachideolie en heeft nu al 2 weken kunne harden.

  1. Hi Tessa, wat jammer zeg de zeep niet goed lijkt te lukken. Heb je de verhoudingen goed gecontroleerd in een zeep calculator? Bijna elke oliesoort vraagt om andere verhoudingen om het verzepingproces goed te laten verlopen.

   Op deze site staat meer over ‘te zachte zeep’
   https://www.soapqueen.com/bath-and-body-tutorials/tips-and-tricks/soapy-mess-quick-guide/

   Redenen kunnen zijn:
   – Niet genoeg loog is gebruikt in het recept
   – Niet genoeg harde oliën of boters (zoals kokosolie of cacaoboter) zijn gebruikt
   – Te veel water in een recept kan ook resulteren in een zachte zeep

   Bovendien: zeep gemaakt met alleen zachte oliën kan extreem lang duren om uit te harden. Dus dat zou in jouw geval ook aan de hand kunnen zijn.

   Heb je hier iets aan?

   Met vriendelijke groet,
   Mariette

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *