♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Hoe oogst je lavendel voor echte essentiële olie

Wanneer oogst je lavendel? Dat hangt ervan af wat je ermee gaat doen.

Wanneer oogst je lavendel? Dat hangt ervan af wat je ermee gaat doen. De meeste lavendelolie wordt tegenwoordig gemaakt van lavandin. Dat is jammer, want alleen lavandula angustfolia heeft de kalmerende eigenschappen waar lavendel zo beroemd om is. Deze ‘echte’ lavendel stond al in mei in bloei. Half juni zijn er al veel bloemen opengegaan.

oogsten van Hidcote Blue lavendel
Hidcote Blue

De tijd om lavendel te oogsten hangt af van je doel

Als je ‘echte’ lavendel wilt oogsten voor bosjes gedroogde lavendel, ben je nu – eind juni – eigenlijk al te laat. Al geopende bloemen vallen van de stengel tijdens het drogen. Dat geeft niet als je losse lavendelbloemen wilt. Dit is wel de juiste tijd om lavendel te oogsten voor het maken van lavendelolie. Maximaal de helft van de bloemen moet dan open zijn.

bosje geoogste Siesta lavendel

De oogst van ‘echte’ lavendel begint in juni

De echte lavendel, lavendel angustfolia, bloeit vroeger dan de lavandin. Op het moment van mijn eerste lavendeloogst – half juni – begint de lavandin nog maar enkele kleurloze bloempjes te vormen.

Nu sommige bloemen al open zijn, besluit ik er een paar te oogsten. Mijn doel is om essentiële olie te maken. Voor een grote lavendelboer is het moeilijk om het juiste moment van oogsten te bepalen, vermoed ik.

Zelfs binnen eenzelfde plant verschillen de bloemen van dicht tot open

Niet alle bloemen zijn in hetzelfde ontwikkelingsstadium. Zelfs binnen één en dezelfde plant zijn er bloemen die veel verder open staan dan andere. Op mijn kleine lavendelboerderij is het (nog) geen probleem. Ik oogst de rijpe lavendelbloemen en laat andere staan.

Provence lavandin
Lavandin Provence met slechts enkele bleke bloemen in juni

Lavendel oogsten tot oktober

Het voordeel hiervan is dat ik heel lang van de bloeiende lavendel kan genieten en dat de bijen ook niet voor niets langskomen. Er komen ook zeker nog meer bloemen aan de plant. Snoeien doet ze bloeien. Hoe dan ook, ik blijf nog lang oogsten. Sommige soorten bleven vorig jaar tot ver in oktober in bloei.

Wat is het beste moment van de dag om lavendel te oogsten?

Volgens de lavendel telersgids van Virginia McNaughton’s, is het het beste om vroeg in de ochtend te oogsten. Als de dauw is opgedroogd, maar voor de warmte. Ook hier heeft het oogsten van lavendel in kleine productie een voordeel. Bij kleine hoeveelheden kan ‘s morgens zoveel mogelijk worden geoogst, terwijl grote producenten de hele dag door moeten oogsten.

‘s Morgens oogsten is fantastisch. De zon staat laag, het is nog niet warm. En de bijen zijn, net als ik, druk aan het oogsten. Het prachtige uitzicht en de geur van lavendel; dit zijn de beste dagen van het jaar.

Ik beloof niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *