♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Hoe lavendel drogen voor het beste resultaat

Het drogen van lavendel is vrij eenvoudig, maar je kunt fouten maken die je veel tijd kosten. Als je je lavendel goed droogt, kun je genieten van de heerlijkste geuren. Ik vertel je hoe ik het doe.
hoe lavendel drogen

Het drogen van lavendel is vrij eenvoudig, maar je kunt fouten maken die je veel tijd kosten. Als je je lavendel goed droogt, kun je genieten van de heerlijkste geuren. Ik vertel je hoe ik het doe.

Om lavendel te drogen bundel ik de bloemen eerst met een elastiekje. Dit elastiekje is belangrijk omdat de stengels tijdens het drogen dunner worden. Ik etiketteer de bossen met de naam van de cultivar en het tijdstip van de oogst. Dat is van belang als je verschillende cultivars hebt en verschillende oogstmomenten.

hoe lavendel drogen

Droog lavendel donker, droog, stofvrij en met goede ventilatie

De bossen hang ik in de kelder net onder het plafond. In de kelder staat het raam altijd open. Donker, droog, stofvrij en met goede ventilatie, dat zijn de belangrijkste omstandigheden. onder de bossen lavendel heb ik een schoon laken gespannen om de loslatende bloemen op te vangen.

lavendel drogen

Je merkt het wanneer de bloemen voldoende droog zijn. De knoppen laten dan betrekkelijk gemakkelijk los van de stengel. Controleer ze regelmatig en laat ze niet te kort of te lang hangen.

Hoe maak je de lavendelknoppen los van de stengel?

Ik heb veel methodes geprobeerd om de bloemen los te maken van de steel en deze werkt voor mij het beste: een schone kussensloop. Ik doe een bosje lavendel in een schone kussensloop en rol het bosje dan voorzichtig heen en weer. Na een paar keer rollen trek je de bos kale stengels uit de kussensloop. Alleen de bloemen blijven dan acher. Die je dan bewaart in een gesloten zak of container.

Tip: verwijder bij het oogsten de bladeren onmiddellijk van de stengels

Verwijder de bladeren onmiddellijk van de stengels tijdens het oogsten en voordat je er bossen van maakt, dit bespaart later veel werk. En snoei de planten twee keer per jaar. Vorig jaar heb ik lavandin geoogst van een vriend. Omdat de planten niet werden gesnoeid, was het onmogelijk de bloemen zonder bladeren te oogsten. En ik wist toen nog niet dat bladeren erg lastig van de bloemen te scheiden zijn als alles droog is. Eindeloos moest ik de lavendel door de zeef halen voor ik alleen de bloemen had.

Deze keer heb ik de lavendelbossen opgehangen zonder de blaadjes, dat gaat me een hoop werk besparen. 🙂


We beloven niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.


Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *