♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Lieveheersbeestje, de held in mijn ecologische lavendeltuin

Afgelopen lente, hadden vier lavendelplanten bladluizen. Ik nam het niet te serieus en dat was geen goed idee. Binnen korte tijd zaten de planten onder de bladluizen en de mieren liepen af en aan. De planten zagen er slechter en slechter uit. Ik wist dat ze het zouden overleven, maar voorlopig kon ik het oogsten van deze planten wel vergeten.
ecologische lavendeltuin

Afgelopen lente, hadden vier lavendelplanten bladluizen. Ik nam het niet te serieus en dat was geen goed idee. Binnen korte tijd zaten de planten onder de bladluizen en de mieren liepen af en aan. De planten zagen er slechter en slechter uit. Ik wist dat ze het zouden overleven, maar voorlopig kon ik het oogsten van deze planten wel vergeten.

Pesticiden zijn natuurlijk geen optie in een ecologische lavendeltuin. Ik heb lieveheersbeestjeslarven gekocht. Maar de arme larven werden onmiddellijk opgegeten door de mieren, die geen zin hadden om hun melkkoe op te geven.

Pas op voor verstoring van het evenwicht in je ecologische lavendeltuin

Ik had vorig jaar veel mieren op het land. Ik vermoed vanwege het plastic. Zwart plastic was nodig om bindweed te verwijderen. Dat werkte goed , zoals je kunt lezen in mijn blog over het wegwerken van invasief onkruid in de ecologische landbouw. Alleen langs de randen duikt nog bindweed op, maar niet binnen het veld. En dat is goed nieuws, want anders zou het onmogelijk zijn geweest om daar lavendel te planten. Maar de mieren vonden het plastic ook lekker, ik denk dat het lekker warm was. Toen ik het plastic verwijderde, kon ik de mierenpoppen zien die boven op het nest lagen.

Mieren houden van lavendel

De mieren waren ook niet goed voor de lavendeloogst. Ik moet altijd lachen als iemand schrijft dat lavendel helpt tegen mieren. Ik denk dat mieren van lavendel houden. Het viel me op dat soms hele planten alleen stengels hadden en geen bloemen. Ik keek en zag hoe de mieren hele bloemen naar hun nesten droegen. Ze snijden ze af bij de steel, de bloem valt naar beneden en ze slepen de bloem naar hun nest. Ik weet niet wat ze ermee doen, misschien wiegen ze hun baby’s ermee in slaap. Ze gaven duidelijk de voorkeur aan de kalmerende lavandula angustfolia.

Trucjes tegen bladluizen die niet echt hielpen

En die mieren, natuurlijk, waren erg dol op de luis. Dus wat doe je? Wat ik had moeten doen, was de plant meteen snoeien, zodat er niet zoveel eitjes uit konden komen. Maar ik was te laat. Toen heb ik alles geprobeerd. Van de gekochte lieveheersbeestjes die meteen werden opgegeten tot het planten van afrikaantjes tussen de aangetaste lavendel, het afspoelen van de bladeren, het pellen van uien ertussen enz.

Uiteindelijk hebben tijd en snoeien het meest geholpen. Maar de planten hebben daardoor een hele oogst gemist, dus dat kan ik niet blijven doen.

Daarom was ik niet zo blij toen ik dit voorjaar weer bladluizen had. Nu heb ik geen 40 lavendelplanten, maar bijna 400. Ik heb onmiddellijk de aangetaste exemplaren gesnoeid en natuurlijk alle bladeren met eieren opgeruimd.

ecologische lavendeltuin
lavendelplant in de knop in mei

Het enige dat echt helpt tegen bladluizen is biodiversiteit in de ecologische lavendeltuin

Er zijn dit jaar veel minder mieren, waarschijnlijk omdat het plastic al minstens een jaar weg is. En ik heb al gemerkt dat ik dit jaar meer lieveheersbeestjes heb. In het vroege voorjaar zaten ze rustig tussen al het groen en de wilde bloemen rond de lavendel en deze week verhuisden ze collectief naar de lavendelplanten met bladluizen.

De bladluizen zijn geen partij voor deze overmacht. De lavendelplanten zien er in een week tijd veel beter uit. Moraal van het verhaal: de natuur herstelt zichzelf. Geen bestrijdingsmiddelen, veel wilde bloemen en biodiversiteit. Zie de foto’s van de wilde bloemen deze lente in en rond mijn lavendeltuin. En zwart plastic kan helpen tegen extreem onkruid zoals winde, maar gebruik het niet langer dan nodig. In een ecologische lavendeltuin is de natuur in evenwicht.

We beloven niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *