♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Natuurlijk verven van wol met vlierbessen

Natuurlijke kleurstof van de vlierbes zou een mooie lila kleur geven, zelfs zonder beitsmiddel. De kleurvariatie van lila naar paars is interessant genoeg voor mij om het te proberen als natuurlijke kleurstof voor mijn schapenwol. De vlierbes, Sambucus nigra, heeft op dit moment toevallig veel bessen. Ik laat je zien hoe ik de natuurlijke kleurstof heb gemaakt.
vlierbes als natuurlijke kleurstof

  • Kneus de verse vlierbessen – evenveel gewicht als de wol – en kook ze een uur in water.
  • Dompel de wol in PH neutraal water van dezelfde temperatuur als de wol, en verwarm tegen de tijd dat de vlierbessenverf klaar is, langzaam de pan met wol.
  • Doe het vlierbessenwater door de zeef en het gekleurde hete water in de pan met wol.
  • Laat het een uur sudderen, laat het dan een nacht afkoelen in de pan en spoel het af.
  • Let op de temperatuur van de wol, laat hem nooit van koud naar warm water gaan of vica versa. Zo niet, dan ben je de wol al aan het vervilten. Iets wat ik niet wist toen ik voor het eerst de schapenwol van de plaatselijke herder waste.

En dan krijg ik deze kleur: een soort oudroze.

Vlierbessen natuurlijke kleurstof
originele wol, vlierbes en vlierbes geverfde wol

Om de geverfde wol na te behandelen voor meer kleurvariatie

Ik ga de geverfde wol nabehandelen met soda, azijn en ijzerhoudend water, zoals ik met de paardenbloem heb gedaan. Mmm dat is jammer, nabehandeling met koper zou van roze naar paars gaan, dus voor mij zou het geschikt zijn om te eindigen met paars misschien. Maar ik sla dat over om redenen van toxiciteit.

  • In een glas doe ik het koude ijzerwater en de natte met vlierbessen geverfde wol.
  • In een ander glas, koud water met soda
  • En in het derde glas koud water met witte azijn
  • Ik begin met 1 theelepel soda en azijn en maak er uiteindelijk 2 van als ik merk dat de kleur niet drastisch verandert.

Na een uur inweken krijg ik inderdaad een paar nieuwe kleuren, maar de verschillen zijn betrekkelijk klein. Ik weet nog niet of mijn gewenste kleur er tussen zit.

natuurlijke kleurstof vlierbessen
1.De originele wol, vervilt en niet vervilt
2. Vlierbessen
3. Wol geverfd met vlierbessen, geen voorbehandeling.
4. Alkalische nabehandeling (soda) van met vlierbessen geverfde wol.
5. Nabehandeling met ijzer houdend water uit de lokale bron bij mij in de buurt
6. Nabehandeling met azijn van met vlierbessen geverfde wol

De volgende dag zijn de kleuren weer anders. Ik had het overtollige water uitgespoeld in een oude slacentrifuge, maar had de wol niet uitgespoeld. Niet beseffend dat je dat beter kunt doen als je de kleuren wilt houden. In dit geval ging het proces door en de kleuren waren ‘s morgens anders.

Waar gisteren de sodabehandeling relatief grijs was, was het vanochtend bordeauxrood. Het laat zien dat de variaties eindeloos zijn. De keuze van het plantaardig materiaal, maar ook de duur van het verven, het type verfbad, de voor- en nabehandeling en de PH van het water. Maar ook wanneer je het geverfde materiaal gaat uitspoelen.

Zie ook:

Natuurlijk verven van wol met paardenbloem

Zie hier al mijn blogs over schapenwol en DIY projecten met wol

Ik beloof niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Heb jij ervaring met het natuurlijk verven van wol? Of ga je deze methode proberen? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *