♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Schoonmaakazijn met lavendel

Nu het lente is, is het een extra goede reden om lavendel schoonmaakazijn te maken. Want gewone schoonmaakmiddelen zijn vaak slecht voor het milieu en onnodig. Helaas is de geur van azijn erg typisch. Ik vraag me af hoe lang het duurt voor de lavendel de azijngeur verdrijft. Verrassend genoeg, gaat het erg snel.
Schoonmaken met lavendelazijn

Azijn, van schoonmaakmiddel tot haarconditioner

Witte keukenazijn en schoonmaakazijn (niet eetbaar) zijn goed tegen vet en ontkalken. Je kunt het zelfs gebruiken als wasverzachter en conditioner voor je haar.

In mijn kleine supermarkt in de buurt hebben ze niet veel variatie, maar ze hebben wel een gangpad vol schoonmaakmiddelen. Dat is echt niet nodig. Ik red me heel goed met soda, azijn en soms groene zeep, tea tree olie en baksoda.

Recept voor lavendelazijn om schoon te maken

Om schoonmaakazijn met lavendel te maken doe ik 10 gram van mijn sterkst ruikende lavandin Provence in 170 gram azijn. Een flesje met schoonmaakazijn, de andere met witte wijnazijn. Het zou natuurlijk ook gewone witte keukenazijn kunnen zijn, maar die kon ik in mijn kleine supermarkt niet vinden.

De azijn wordt dezelfde dag nog rood

Dezelfde dag wordt de azijn in beide flessen rood. En het ruikt heel snel naar lavendel.
Na een week vind ik het goed genoeg en heb ik zin om te poetsen.

Net op tijd voor de lente schoonmaak. Ik ga deze lavendelazijn, verdund met water, gebruiken om de badkamer schoon te maken, het toilet te ontkalken, de oven te ontvetten enzovoort. Ik vind het heerlijk dat het nu naar lavendel ruikt.


Hier kun je lezen waar je azijn voor kunt gebruiken.

Gebruik de lavendel schoonmaakazijn niet op hout of steen

P.s. Gebruik geen lavendelazijn op hout en natuursteen. Dus wees voorzichtig met het aanrecht en een stenen vloer. Ik ga deze rode lavendel azijn ook niet gebruiken als wasverzachter. Probeer het eerst uit om er zeker van te zijn dat de rode kleur er niet afgeeft. Voorlopig werkt het prima om ramen te lappen en het sanitair schoon te maken.

Heb jij nog tips voor duurzame schoonmaakproducten?

Zie hier hoe je een heerlijke lavendelolie kunt maken met lavendel en olijfolie.

Ik beloof niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *