♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Wilde venkelbloemen, een luxe op de verkeerde plaats

Deze week heb ik wat zwart plastic verwijderd op het land van mijn toekomstige lavendelplantage. Hoe is het onkruid na 3 en 6 maanden bedekt met zwart plastic? Het goede nieuws: de akkerwinde is weg. En zelfs in de laatste dagen, met een onverwachte regenbui, is het niet meer teruggekomen. Maar, ik lijk een nieuwe vijand te hebben. Een plant die blijkbaar veel hardnekkiger is. Namelijk wilde venkel.
wilde venkel pollen

Deze week heb ik wat zwart plastic verwijderd op het land van mijn toekomstige lavendelplantage. Hoe is het onkruid na 3 en 6 maanden bedekt met zwart plastic? Het goede nieuws: de akkerwinde is weg. En zelfs in de laatste dagen, met een onverwachte regenbui, is het niet meer teruggekomen. Maar, ik lijk een nieuwe vijand te hebben. Een plant die blijkbaar veel hardnekkiger is. Namelijk wilde venkel.

Na zes maanden van duisternis, is het er nog steeds

Na zes maanden van totale duisternis, is het er nog steeds. Klein en wit, maar toch. Zelfs na het wieden, komen ze weer tevoorschijn. 1e ronde: 42 stuks op 35 m2. 2e ronde 13 stuks (dat gaat goed!) Maar dan de 3e ronde weer 21 stuks. Venkel, dat is gewoon een moeilijke.

Ik ben geschokt als ik zie dat het veld ernaast helemaal vol staat met venkel. En in bloei. Venkelbloemen overal waar ik kijk. Als al dat zaad loskomt, heb ik een hoop extra werk.

De wilde venkel gaat misschien niet goed samen met de lavendel, maar het is eigenlijk een fantastische plant. Je kunt zowat elk deel van de wilde venkel gebruiken. Op de gedroogde stengels wordt vis gerookt bij de chirinquitos op het strand, heb ik begrepen.

De wilde venkelbloemen zijn heerlijk in een stoofpot en de jonge blaadjes erg lekker in een salade. De zaden kun je in je brood doen of er thee van zetten.

Het ene deel van de wilde venkel is nog gezonder dan het andere. Tegen gassen, tegen hoge cholesterol…

En nu staan ze in bloei, precies op mijn toekomstige lavendelveld. Het is eigenlijk te laat om te maaien, want er valt al zaad uit. Dus maak ik van de nood een deugd.

Handmatig oogsten van de bloemen en zaden van de wilde venkel

Vandaag en morgen besteed ik een paar uur aan het handmatig oogsten van de bloemen en zaden. Het ruikt heerlijk naar venkel, op het land en nu ook in huis. Het is jammer dat ze weg moeten van het lavendelveld, maar gelukkig heb ik ze op veel andere plaatsen op het land en hoef ik me geen zorgen te maken of ze zich daar wel zullen redden. Ze zijn echt sterk, dat is bewezen.

Recepten en achtergrond over wilde venkel op de website ‘eat the invaders’.

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *