♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Lavendel vermeerderen door stekken, is dat echt zo gemakkelijk?

Overal lees ik dat het vermeerderen van lavendel door stekken niet moeilijk is. Gemakkelijker dan zaaien en veel beter ook, want je behoudt de oorspronkelijke eigenschappen van de plant. Maar met mijn lavendelstekken dit voorjaar ging ik helemaal de mist in.

Lavendel vermeerderen in een stekbak

Ik nam extra voorzorgsmaatregelen. Ik heb een stekbak gekocht om de temperatuur op een gewenste 22-25 graden te houden. En stekpoeder, van twee merken. Ik heb op internet video’s bekeken over het vermeerderen van lavendel door stekken en heb minstens 100 stekken gemaakt, met en zonder twee verschillende stekpoeders.

Maar het resultaat was 0. Slechts 1 van de ongeveer 100 stekken kreeg significante wortelvorming en stierf uiteindelijk toch ook.

Wat heb ik verkeerd gedaan?

Volgens een vriend hier in de Alpujarras had ik ze te veel vertroeteld. Verder las ik over de grond, potgrond was verkeerd. Ik had de potgrond gemengd met arme tuinaarde, maar het was bemeste potgrond, andere was hier niet verkrijgbaar.

Lavendel stekken in de herfst op vier manieren

Eind september probeerde ik het opnieuw. Deze keer geen stekpoeder en geen potgrond. En volgens vier verschillende methodes.

  • Buiten in de tuin, onder een kleine tunnel tegen de nog relatief warme Spaanse zon.
  • Buiten op het terras in twee plantenbakken in de schaduw.
  • Binnen in de stekbak, maar zonder te verwarmen omdat het nog warm genoeg is.
  • En ik heb een aantal zijtakken van lavendelplanten gedeeltelijk ingegraven, in de hoop dat ze nieuwe wortels zullen vormen.

Zie hoe lavendelstekken te maken

Stekgrond

In de plantenbakken en -stekken doe ik 1/3 deel gesteriliseerde grond van het land (gesteriliseerd in de zonneoven) 1/3 deel perliet (voor een betere drainage) en 1/3 deel kokossubstraat (bevat geen meststoffen en houdt water vast). Buiten op het land, zitten de stekken gewoon in de grond.

Water, wat is niet te veel en niet te weinig?

Iets waar ik nog niet aan gedacht had, is dat het vrij moeilijk is om te weten wanneer de stekken water nodig hebben. Grotere lavendelplanten hebben niet veel water nodig, maar stekken mogen niet uitdrogen. Wat is niet te veel en niet te weinig water?

Ik gebruik een handig apparaatje. Het was om de PH te meten, maar dat werkt helemaal niet. Er staan nog 2 posities op. Licht en vocht. Ik zie het nut van de eerste nog niet echt, maar de tweede werkt goed. De vochtigheidsgraden zijn handig om bij te houden. Op positie 4, de laagste positie van vochtig, geef ik (een klein beetje) water. Misschien is het te laat of te vroeg, maar het voelt goed om iets te kunnen meten.

handig apparaat om vocht te meten. Normaal met 2 poten, maar PH en licht werken niet, dus hebben we 1 poot verwijderd.

Update: twee weken later

Alle stekken lijken te leven en zien er goed uit. Behalve 12 stekken in de stekkenbak. Ze begonnen zelfs te schimmelen. Behalve de beschimmelde stekken heb ik ook de plastic deksel van de stekbak verwijderd. Dat klopt, lavendel te veel verwennen is geen goed idee.

Lees meer: Lavendel stekken: de resultaten na 6 maanden

Wat zijn jouw ervaringen met het stekken van lavendel? Wanneer plant je de jonge plantjes uit? Lees over de resultaten van mijn experimenten in mijn volgende blog: Lavendel vermeerdering: de resultaten na 6 maanden

Ik beloof niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *