♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Wanneer bloeit de lavendel in Spanje?

In Frankrijk bloeit lavendel van half juni tot half juli. Dit is het moment waarop grote velden van vooral lavandin bloeien. Maar wist je dat echte lavendel - Lavandula angustifolia - vaak al bloeit vanaf mei? Mijn lavendeltuin ligt op 1200 meter hoogte in Andalusië, Spanje, en hier staat de lavendel al in bloei. Ik kan me voorstellen dat lager de lavendel nog vroeger bloeit. Het bloeiseizoen is begonnen!
echte lavendel lila

Wanneer bloeit echte lavendel?

Sommige soorten echte lavendel, Lavandula angustfolia, bloeien van mei tot oktober.
Bij mij is de eerste lavendel die bloeit Melissa Lilac. En de Hidcote blue heeft ook haast
Vandaag, op 13 mei, zijn de eerste lila bloemen al duidelijk zichtbaar. En de Lilac blijft maar bloeien. Van mei tot oktober. De eerste oogst voor lavendelbloemen in boeketten is half juni. En twee weken later zijn ze klaar voor verkoop in mijn winkel.

Wanneer bloeit lavendel?
lavendel Melissa Lilac de eerste die bloeit in mei

Wanneer bloeit de lavandin lavendel?

De lavandin bloeit later en korter. Als ik de eerste echte lavendel oogst, is het grootste deel van de lavandin nog niet in bloei. Ik heb lavandin Provence, lavandin Grosso en een heel speciale lavandin genaamd Heavenly Scent. Het is een lavandin en heeft de productie van een lavandin, maar hij lijkt meer op een echte lavendel, en de geur is zoeter dan die van de andere lavandins.

Wat is het verschil tussen een echte lavendel en een lavandin?

Het is bewezen dat echte lavendel kalmerend werkt. Lees hoe een lavendel oogkussen met echte lavendel je helpt te ontspannen. En van wat ik zie heeft echte lavendel een langere bloeitijd. De vorm van de lavendelbloem en -stengel is ook anders.

De lavandin (Lavandula x intermedia) is een hybride en is een kruising tussen Lavandula augustifolia en Lavandula latifolia. De lavandin is niet zo kalmerend en ruikt sterker en minder zoet dan de echte lavendel. De meeste Franse boeren zijn overgeschakeld op lavandin omdat de plant veel meer bloemen produceert. Er is ook meer opbrengst aan etherische olie uit lavandin dan uit echte lavendel.

Met mijn lavandin had ik een opbrengst van 7% etherische olie. Dat is echt heel veel. Kijk hoe je je eigen essentiële olie kunt destilleren.

Waarom heb ik echte lavendel en lavandin?

Ik ben met lavendel begonnen omdat ik op zoek was naar een manier om ons land aan de voet van de Sierra Nevada op een duurzame manier te onderhouden. Geïnspireerd door Commonland, vond ik in lavendel een kans om het land duurzaam te beheren en er geld mee te verdienen. Iets wat vaak moeilijk is op de kleine schaal die ik wilde.

Ik hou van de verschillende soorten lavendel en lavandin. Door veel verschillende soorten te planten, wordt het bloeiseizoen verlengd en dat komt de bijen ten goede. Ik weet het niet zeker, maar het lijkt de bijen niet uit te maken of het lavendel of lavandin is. Ze houden van allebei evenveel. Met de wilde bloemen die ik bewust rond mijn lavendeltuin laat staan en die in overvloed aanwezig zijn in het Sierra Nevada natuurpark waar we vlak onder liggen, hebben de bijen genoeg stuifmeel om het hele seizoen door te foerageren. Deze lente maak ik elke dag een foto van een wilde bloem. Bekijk ze hier.

Het goede van lavendel samen met wilde bloemen en de natuur is dat het een aangename omgeving voor ons is en goed voor de biodiversiteit. Dat is hoe ik werk. Essential.blue – natuurproducten – zelfgemaakt. Bekijk mijn producten hier. En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Ik geef doe-het-zelf ideeën om je eigen natuurproducten te maken van lavendel en schapenwol en vertel over de lavendeltuin, de natuur en andere duurzame projecten.
Ik beloof niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Kan jij ook niet wachten tot de lavendel weer bloeit? Voor mij is het de beste tijd van het jaar. Voor jou ook?

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *