♥ Zorg voor jezelf & voor de natuur

♥ Geef een duurzaam cadeau

♥ Gratis verzending v.a. €49

Zoek

♥ Zorg voor jezelf & de natuur ♥ gratis bezorging v.a. €49

Hoe maak je een lavendel bloemenpers?

Een lavendel bloemenpers maken kan niet zo moeilijk zijn, toch? Maar ik weet niet wat het beste werkt voor lavendel. Dus nu de eerste lavendel geoogst kan worden, leek het me een goed moment om het uit te proberen.
DIY lavendel bloemenpers

Want met nog een lang lavendeloogstseizoen voor de boeg, heb ik nog tijd om de lavendelbloemenpers te perfectioneren.

Je kunt bloemen drogen tussen een boek, maar ik denk dat lavendel een beetje meer druk nodig heeft. Ik ga kijken hoe de lavendel zich houdt tussen twee planken die ik met schroeven en vleugelmoeren aan elkaar druk. Vaak worden verschillende lagen bloemen op elkaar gelegd met karton ertussen. Ik weet niet zeker hoe dat zal werken en ik zal gewoon beginnen met 2 planken hout.

lavendel bloemenpers gemaakt van 2 boekenplanken

Ik heb een hele doos planken uit een oude kast, de knoppen zitten er nog aan. Als het goed gaat, zal ik er meer planken op stapelen. De schroeven zijn lang genoeg.

Op deze manier is het maken van een lavendelbloemenpers een zeer eenvoudige klus. Ik heb twee planken nodig (in mijn geval) en vier schroeven met vleugelmoeren. Tenminste dat denk ik. De planken zijn vrij groot, 40 x 44 centimeter. Dat is goed, want ik kan hele lavendelbloemen met een lange steel drogen, maar ik weet niet of 4 drukpunten genoeg zijn. Ik boor 4 gaten in de hoeken en bevestig de schroeven. Ik knipte twee vellen papier op de maat van de bloemenpers.

Dan is het tijd om de lavendel te oogsten

3 kleuren lavendel

Ik kies de eerste drie soorten die bloeien. De lila Melissa, Melissa wit en de donkerblauwe Elisabeth, ook al is die nog maar net begonnen met bloeien. Ik kies er bewust voor om bloemen die verder in de bloei zijn te combineren met lavendel die nog in het beginstadium van de bloei is. Ik ben benieuwd wat er later het beste uit zal zien. Met een beetje passen en meten, passen er 38 lavendelbloemen op de lavendelbloemenpers. Dat is een beetje teleurstellend. Ik heb aanzienlijk meer geoogst. Als je korte stelen kiest, passen er natuurlijk veel meer bloemen tussen de pers. De overgebleven lavendel wordt gebruikt in een nieuw gedroogd boeket.

  • Het is belangrijk dat de bloemen droog zijn, dus pluk ze na de ochtenddauw en niet als het regent.
  • Ik heb ergens gelezen dat de bloemen plat kunnen worden gerold met een roller, met de lavendel heb ik dat niet geprobeerd omdat ik denk dat het niet werkt met zulke stevige bloemen.
  • De pers met bloemen gaat op een relatief koele plaats, in ieder geval niet in de zon.
lavendel bloem pers zelf gemaakt

Nu komt het moeilijkste deel: wachten!

Na een week vervang ik het papier. En dan nog een paar weken en de bloemen zouden in orde moeten zijn. Ik beloof mezelf niet vaker dan één keer per week te kijken. Ik zal mijn ervaringen hier delen.

Hier vind je de resultaten

Ik beloof niet te spammen. Gemakkelijk uitschrijven.

Recente blogs

Ontvang nu je gratis e-book voor een meer ontspannen leven
* deze info is noodzakelijk
Ik ga akkoord met * Je ontvangt ook inspiratie en tips via de mail. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Picture of Mariette van Schaik
Mariette van Schaik

eigenaar van Essential.blue

Geef een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd met *